Номериране на обектите

Номериране на обектитеВ друга статия вече отбелязахме, че изграждането на всяка една каталожна система за дигитализиране на ценни предмети започва с тяхното регистриране. Те получават уникален идентификационен номер, който гарантира връзката им с останалата документация. Поставянето му, обаче, е задача, към която трябва да се подходи внимателно, за да се избегнат евентуални щети.

Затова започнете работата си като обвиете предмета в плат или подходяща хартия и почистете повърхността му с четка.

Препоръчително е да номерирате триизмерните обекти с помощта на етикети. Те трябва да са направени от не окисляваща се хартия или такава от тип Тайвек. Прикрепете етикета на място и по начин, които няма да позволят неговото отвързване и загуба. За целта си осигурете памучно въженце, а ако става въпрос за големи обекти, като машини например, използвайте поцинкована тел. Освен регистрационния номер, може да добавите още името на предмета и неговия източник. Изписването на информацията трябва да става с Пигма писалка, която не избледнява, не окислява и е водоустойчива.

Ако все пак изберете да номерирате артефактите директно върху тяхната повърхност, първо нарисувайте малък правоъгълник с помощта на армираща смес. След като тя изсъхне, изпишете номера на предмета в контрастен цвят, използвайки писалка тип Ротринг или автоматична такава.

Хартиените предмети маркирайте с молив 2Б или 6Б, които са меки и няма опасност да нарушат повърхността. Освен това те лесно се изтриват, което би било полезно, в случай, че се наложи да нанесете някакви корекции. При този тип артикули, трябва да поставите регистрационните номера в долната им дясна част.

Платовете номерирайте чрез зашиване на бяла памучна лента с дебелина 6 мм и дължина 20-25 мм. Нея също надпишете с Пигма писалка, с черен цвят. В зависимост от вида на артикула, етикетът се прикрепва на различни места. При поли и панталони той се слага на вътрешната част на колана, при ризи и палта – от страната на лявото рамо, а при плоски предмети – върху долната опака страна.

Изпълнявайки тези основни препоръки, вие ще дадете едно отлично начало на процеса на дигитализация, който, в крайна сметка, ще ви осигури създаването на качествена каталожна система.

 

Ако проявявате интерес или ако работата ви изисква дигитализация на движими и недвижими ценности, можете да се свържете с нашия екип. НИТ – Нови Интернет Технологии ЕООД предлага уникална за България софтуерна платформа, подходяща за каталогизиране и дигитално съхранение и представяне на колекции от всякакъв размер и вид!