ArchAIDE - мобилното приложение, което ще оптимизира работата на всички археолози

ArchAIDE  - мобилното приложение, което ще оптимизира работата на всички археолозиНа 2.12.2016г. в Рим екип от изследователи представи иновативен културен проект, финансиран по програма „Хоризонт“ 2020. Проектът се казва ArchAIDE и негова основна цел е разработването на приложение, което ще промени общоприетите в археологията работни практики, като използва технология за автоматично разпознаване на изображения.

В проектът участват над 35 изследователя, компютърни специалисти, дизайнери, центрове за публични изследвания и частни компании от 5 държави (Италия, Германия, Израел, Испания и Великобритания). Координатор е Лабораторията MAPPA в Университета в Пиза.

Към днешна дата охарактеризирането и класификацията на археологичните обекти се извършва ръчно – чрез опита и знанията на специалистите и чрез употребата на каталози.

Целта на ArchAIDE е да оптимизира и намали разходите в този процес, като направи знанието лесно достъпно, независимо от това в коя точка на света работят археолозите.

Мобилното приложение ArchAIDE за таблети и смартфони ще се превърне във верен помощ на всеки археолог. Неговите функционалности ще позволяват фотографиране на новооткритите обекти, изпращане на техните характеристики за сравнение, активиране на система за автоматично разпознаване на обекта и връщане на релевантен отговор. Приложението ще разполага и с база данни, съдържаща информация за новооткритите обекти – така те ще могат да бъдат споделяни онлайн веднага.

Приложението ще бъде тествано в няколко страни в Европа, в полеви условия, като дадената от археолозите обратна връзка ще бъде използвана за нанасяне на корекции преди излизането на финалната версия на ArchAIDE в началото на 2019г.

Повече за проекта можете да научите тук: http://www.digitalmeetsculture.net/wp-content/uploads/2016/12/More_about_ArchAIDE_EN.pdf.

Източник: http://www.digitalmeetsculture.net/article/a-technological-innovation-to-serve-changing-archaeological-practice-archaide-project-press-conference/.