Пловдив ще дигитализира културно си наследство

Пловдив ще дигитализира културното си наследствоВ резултат на спечелването на проект „Дигитално културно-историческо наследство на община Пловдив“, финансиран по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014, община Пловдив ще започне дигитализация на движими и недвижими културно-исторически паметници, разположени на нейна територия. Предвидено е и създаване на електронна база данни, която да подпомогне тяхното опазване и популяризиране.

Общината вече е пуснала обществена поръчка за дигитализация на 30 недвижими обекта. Сред тях са Небет тепе, Амфитеатъра, Малката и Голямата базилика, някои от емблематичните къщи в Стария Пловдив и др.

Проектът предвижда дигитализация на общо 50 000 обекта, сред които фондовете на Регионалния исторически музей, Регионалния археологически музей, Регионалния етнографски музей, Народната библиотека „Иван Вазов“, Градската художествена галерия и др. Предвижда се създаване на 4 мобилни дигитални станции, 2 дигитални центъра, както и провеждане на уникална по рода си етнографска експедиция.

В процеса на дигитализация ще участва 40 експерти – изследователи, музейни специалисти, студенти, трайно безработни младежи и др.

Дигитализираните обекти ще бъдат популяризирани и в дигиталната библиотека на Европейски съюз - Europeana.

Източник: bit.ly/1PLBzQ3.