Как да популяризирате дейността на Вашия музей?

Популяризиране дейността на музеяЕдна от основните задачи на музеите е осъществяването на връзка и диалог с обществеността. Но с увеличаването на конкуренцията в сферите на науката, изкуството и забавленията, те се изправени пред предизвикателството да запазят авторитета и значимостта си. Затова е нужно да се инициират промени в методите за комуникация с публиката. Отговорът може да бъде намерен в съветите и средствата на маркетинга и по-точно на един от неговите дялове – този за управление на марката.

Колкото и странно да прозвучи, тези търговски подходи могат да бъдат успешно приложени и в музейната дейност, защото те самите са вид бизнес: имат директор, служители и цел, пряко насочена към привличането на нови клиенти и капитали.
Но постигането на този резултат е нелека и може би, неясна задача. Поради тази причина, предлагаме на вашето внимание 10 основни съвета за това как можете да постигнете търсената популярност.

1. Проучете създателите на музея, разберете тяхната индивидуалност и умишлено я добавете и подчертайте, тъй като ключов момент от процеса на популяризиране на марката е нейното отличаване от множеството.

2. Определете целева аудитория на вашия музей и я разучете – доходи, религия, интереси и т.н.

3. Разделете представителите й според изисквания им – те са различни при хората от различни възрасти.

4. Вложете време и усилия за разбирането на тези изисквания и ги групирайте.

5. Използвайте отделните публики, за да тествате различните дейности на музея и направете нужните промени. 

6. Споделете своите възгледи с близки, познати и колеги. Изслушайте и техните мнения.

7. Бъдете реалисти – не очаквайте да привлечете 300 000 посетители/годишно за къща-музей, разположена в населена от 10 000 души област.

8. Внимателно подберете персонала на вашия музей и отделете време и средства за неговото обучение.

9. Определете ядрото на вашата марка и се концентрирайте върху него. 

10. Не крийте новата си идея – тя, със сигурност, ще намери своите нови последователи. А те, от своя страна, ще започнат да работят за нейното популяризиране.

 

Ако проявявате интерес или ако работата ви изисква дигитализация на движими и недвижими ценности, можете да се свържете с нашия екип. НИТ – Нови Интернет Технологии ЕООД предлага уникална за България софтуерна платформа, подходяща за каталогизиране и дигитално съхранение и представяне на колекции от всякакъв размер и вид!