Триизмерната технология в запазване на културното наследство – II част

Приложение на 3D сканирането в музеитеВ предишната статия „Триизмерната технология в запазване на културното наследство – I част“ ви представихме идеята за приложение на технологията за 3D принтиране в дейността на музеите. Сега ще разгледаме нейния логичен предшественик – 3D сканирането – също широко използван метод за документация на артефакти и привличане на внимание към работата на различни видове институции и организации, специализирани в изследване на хуманитарни, изящни и природо-научни дисциплини.

3D скенерът е устройство, което използва лазер, бяла светлина или рентгенови лъчи, за да улови геометрията да даден физически обект. Това става посредством стотици хиляди или дори милиони измервания. През последните години 3D скенерите и използвания с тях софтуер придобиха сравнително достъпни финансови параметри. Освен това, те увеличиха бързината и точността на работата си, представяйки впечатляващи резултати.

3D скенерите могат да направят детайлен запис на целия обект, предоставяйки по този начин голям брой начини за употреба дори и в рамките на само един музей.

Примери:

• дигитално запазване на предметите в колекциите, което гарантира тяхното запазване, в случай, че оригиналите биват увредени по една или друга причини;
• наблюдение на разпада и щетите от околната среда, които неизменно се проявяват във времето;
• възможност за изучаване и сравняване на близки експонати, изложени в различни точки по света. 

Международните партньорства, културните перспективи и свободното заемане на колекции ще премахнат ограниченията пред движението на хора и предмети. 3D сканирането и 3D принтирането могат дори да променят и политиките за управление на музеите. Те вече няма да разчитат до толкова голяма степен на дарения – продавайки триизмерните модели на ценните си артефакти могат лесно да се превърнат в самоиздържащи се бизнеси.

Музеят на науката в Лондон използва 275 лазерни скенера, за да превърне във виртуална изложбата си на плавателни съдове.
Музеят на Ван Гог в Амстердам започна на продава триизмерни репродукции на някои от неговите творби.
Триизмерни модели на 95% от колекциите на Музея на изкуството и дизайна в Ню Йорк са налични онлайн.

 

Ако проявявате интерес или ако работата ви изисква дигитализация на движими и недвижими ценности, можете да се свържете с нашия екип. НИТ – Нови Интернет Технологии ЕООД предлага уникална за България софтуерна платформа, подходяща за каталогизиране и дигитално съхранение и представяне на колекции от всякакъв размер и вид!