Популяризиране на дейността на Вашия музей в социалните мрежи

Социални мрежиПрез последните години социалните мрежи, като Facebook, Twitter, Pinterest, Google+, се превърнаха не само в основно средство за комуникация, но и във водещ канал за популяризиране дейността на различни видове бизнеси, институции, личности и т.н.

Вашият музей (респ. галерия, библиотека, архив) също може да се възползва от възможностите, предоставени от социалните мрежи. С тяхна помощ лесно можете да привлечете нови посетители и да засилите влиянието на Вашата институция.

В следващите редове ще Ви представим няколко основни съвета за това какво трябва да правите, ако решите да рекламирате Вашия музей в социалните мрежи.

1. Опознайте добре музея си. В социалните мрежи трябва да сте искрени и убедителни.

2. Вашият специалист по маркетинг за социални мрежи трябва да може да пише добре. Той ще трябва да пише всеки ден, да казва всички необходимо с малко думи. Затова е препоръчително да намерите човек, който притежава опит в писането на текстове за уеб.

3. Публикувайте неща, на които аудиторията Ви ще реагира. Така ще спечелите нови харесванията/последователи на Вашата страница/профил.

4. Ако харесванията/последователите Ви се увеличават, но не се повишава ангажираността на аудиторията, то означава, че я отегчавате.

5. Говорете с хората. Ангажирайте ги, задавайте въпроси, бъдете катализатор на критическо мислене, свържете с тях. Бъдете винаги на разположение. Изградете доверие, споделяйте знания и позволете на хората да коментират.

6. Не прекалявайте с емоциите. Не всяка публикация заслужава да получи 3 удивителни знака в края си или да бъде споделяна всеки ден.

7. Обикновено хората не са против това да виждат по няколко пъти на ден публикации, идващи от едно и също място. Но тези публикации трябва да са добре разпределени във времето.

8. Обръщайте внимание на това, което хората от Вашата сфера харесват и споделяйте подобна информация. Поддържането на релевантно съдържание е важно за успеха на всяко едно начинание в социалните мрежи.

9. Благодарение на Вашите публикации, хората трябва да видят нещо повече от институция. Трябва да успеят да се докоснат до хората в нея, до техните идеали и цели. Но това, разбира се, не означава, че трябва да експериментирате с различни стилове на писане, неподходящ хумор и т.н.

10. За да могат публикациите Ви да достигнат до възможно най-голям брой хора, трябва да ги споделяте в групи. Но задължително изберете само групи, които са релевантни с дейността на Вашата институция.

 

Източник: http://blogs.walkerart.org/newmedia/2013/04/05/secrets-of-a-museum-social-media-manager/ .

Ако проявявате интерес или ако работата ви изисква дигитализация на движими и недвижими ценности, можете да се свържете с нашия екип. НИТ – Нови Интернет Технологии ЕООД предлага уникална за България софтуерна платформа, подходяща за каталогизиране и дигитално съхранение и представяне на колекции от всякакъв размер и вид!

Поискайте Демонстрация