Националният военно-исторически музей ще дигитализира експонатите си

дигитализацияЕдин от най-големите музеи за военна история в Източна Европа – Националният военно-исторически музей на България, започна проект по 3D дигитализация на военни артефакти. Техническата част ще бъде реализирана с помощта на Threeding.com, които ще извършат 3D сканирането и 3D принтирането на обектите. Софтуерното и хардуерното обезпечаване е дело на Artec.

В резултат на съвместната дейност, ще бъде създадена 3D онлайн галерия, която ще позволи на хората да се докоснат до ценните артефакти. Галерията ще бъде разположена на уеб сайта на музея.

Предвижда се музеят да започне да продава направените 3D модели, а дигиталните копия ще му бъдат предоставени за научни и образователни цели. 

Threeding работят успешно още с Регионалните исторически музеи във Варна и Перник. Вече са налични над 150 дигитализирани музейна обекта, като антични скулптури, реликви, архитектурни фрагменти от древно-гръцки и римски произход, средновековни оръжия, икони.

„Националният военно-исторически музей е сигурен, че болшинството от неговите посетители ще бъдат развълнувани от тази нова форма на музейно взимодействие”, заяви директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова.

Първите 3D модели вече са налични онлайн и включват различни оръжия, военно оборудване и войнишко изкуство от Първата световна война.

Източник: http://www.tctmagazine.com/metrology/national-muesum-military-history-to-digitise-artefacts-in-3d/.