Google с предложение към музеите по цял свят

Google с предложение към музеите по цял святВ края на миналата година от Google обявиха, че работят върху нова платформа, която ще предоставя възможност на музеите да създават свои мобилни приложения.

Тези мобилни приложения ще могат да ползват предимствата на Google технологиите, включително Street View и YouTube. По този начин, изложбите им ще могат да достигнат до всеки един човек, който притежава смартфон.

Благодарение на партньорските отношения между различни музеи по света и Културния институт на Google, вече има 11 музея и културни институции, които участват в пилотния проект. Техните приложения могат да бъдат изтеглени от Google Play.

Някои от първите участници в проекта са: the Museum of Arts et Métiers, MAO, GAM, Palazzo Madama, Musee Curie, Museum of Le Havre, Monnaie de Paris, MAGA, Rijksmuseum van Oudheden.

Културният институт на Google е натоварен със задачата да качи в онлайн пространството култури експонати от цял свят и да ги направи достъпни за всички. Това е същият институт, който работи по създаването на Google Art Project.

Мобилните приложения на Google предоставят достъп до снимки, аудио турове, снабдени са с опции за споделяне в социалните мрежи и мн. др..

Мобилните приложенията предлагат и офлайн достъп до качената информация.

За да използвате някое от приложенията, не е задължително да се намирате в музея, за който е създадено. Благодарение на виртуалните обиколки, Вие можете да разгледате музея от дистанция и да получите повече информация за изложбите му.

Всеки един музей по света може да стартира подобно приложение, дори и без да разполага с нужния технологичен опит. Единственото, което ще трябва да направят е да сключи партньорство с Google и да осигури достъп до експонатите. Служителите на Google ще се погрижат за програмната част.

Музеите, институциите и частните колекции, които се интересуват от партньорство с Google, могат да поискат допълнителна информация от следния линк .

 

Източник: http://techcrunch.com/2014/12/10/google-brings-museums-to-mobile-users-armchair-travelers-with-new-technology-platform/ .

Ако проявявате интерес или ако работата ви изисква дигитализация на движими и недвижими ценности, можете да се свържете с нашия екип. НИТ – Нови Интернет Технологии ЕООД предлага уникална за България софтуерна платформа, подходяща за каталогизиране и дигитално съхранение и представяне на колекции от всякакъв размер и вид!